Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

Ételek főzése

Hogyan főzhetünk finom ételeket?


Van pár olyan trükk, amelyet jó, ha figyelembe veszünk, amikor a konyhában megkezdjük ténykedésünket. Annakidején a nagymamáról, anyára, majd lányára szálltak ezek a fortélyok, manapság azonban sokszor már anyáink sem ismerik a régi praktikákat.
- Az ételek hozzávalóit mindig a legfrissebb állapotban dolgozzuk fel. Ha mirelitet használunk vagy nagyáruházban vásároljuk meg a zöldségeket, előfordul, hogy azok már veszítettek aromájukból, ízeikből, ezért a belőlük készített étel sem lesz olyan jó ízű.
- A nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad aprítva állni hagyni. A nyers ételeket elkészítés után gyorsan fel kell tálalni.
- A hámozott krumplit és zöldségeket ne hagyjuk vízben állni.
- A zöldség és krumpli vizét ne öntsük ki, hanem azt is dolgozzuk fel.
- A zöldségeket párolva, gőzölve főzzük.
- Az ételeket zárt edényben főzzük.
- A burgonyaféléket héjában főzzük vagy süssük.
- Az ételeket ne melegítsük fel újra.
- Minimalizáljuk a sózást és a nátrium-tartalmú fűszerek adagolását.
- A fűszereket csak olyan mértékben használjuk, hogy az ételek természetes ízét ne nyomják el.
- Részesítsük előnyben a friss füveket, citromlét, a nyers hagymát, fokhagymát, tormát, az almaecetet, borecetet, továbbá a jellegzetes ízű növényi olajokat (len-, olíva-, dióolaj) fűszerezéskor.
- Sütésre csak hőre nem érzékeny zsírokat használjunk (kókuszzsír, sütőzsírok).
- Olyan főzési eljárásokat alkalmazzunk, melyekkel zsiradékot takaríthatunk meg (római fazék, grillező, alufólia, rozsdamentes acél edények).
- Pácolt húsokat ne grillezzünk, sonkát sajttal együtt ne melegítsünk fel (nitrózamin képződés veszélye miatt).
- A gabonaféléket ne áztassuk sokáig vízben.
- Ne használjunk penészes élelmiszert.
- A burgonyát sötétben tároljuk, az esetleges képződő zöld részeket és csírákat mindig távolítsuk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése