Hogyan főzhetünk finom ételeket?
Van pár olyan trükk, amelyet jó, ha figyelembe veszünk, amikor a konyhában megkezdjük ténykedésünket. Annakidején a nagymamáról, anyára, majd lányára szálltak ezek a fortélyok, manapság azonban sokszor már anyáink sem ismerik a régi praktikákat.
- Az ételek hozzávalóit mindig a legfrissebb állapotban dolgozzuk fel. Ha mirelitet használunk vagy nagyáruházban vásároljuk meg a zöldségeket, előfordul, hogy azok már veszítettek aromájukból, ízeikből, ezért a belőlük készített étel sem lesz olyan jó ízű.
- A nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad aprítva állni hagyni. A nyers ételeket elkészítés után gyorsan fel kell tálalni.
- A hámozott krumplit és zöldségeket ne hagyjuk vízben állni.
- A zöldség és krumpli vizét ne öntsük ki, hanem azt is dolgozzuk fel.
- A zöldségeket párolva, gőzölve főzzük.
- Az ételeket zárt edényben főzzük.
- A burgonyaféléket héjában főzzük vagy süssük.
- Az ételeket ne melegítsük fel újra.
- Minimalizáljuk a sózást és a nátrium-tartalmú fűszerek adagolását.
- A fűszereket csak olyan mértékben használjuk, hogy az ételek természetes ízét ne nyomják el.
- Részesítsük előnyben a friss füveket, citromlét, a nyers hagymát, fokhagymát, tormát, az almaecetet, borecetet, továbbá a jellegzetes ízű növényi olajokat (len-, olíva-, dióolaj) fűszerezéskor.
- Sütésre csak hőre nem érzékeny zsírokat használjunk (kókuszzsír, sütőzsírok).
- Olyan főzési eljárásokat alkalmazzunk, melyekkel zsiradékot takaríthatunk meg (római fazék, grillező, alufólia, rozsdamentes acél edények).
- Pácolt húsokat ne grillezzünk, sonkát sajttal együtt ne melegítsünk fel (nitrózamin képződés veszélye miatt).
- A gabonaféléket ne áztassuk sokáig vízben.
- Ne használjunk penészes élelmiszert.
- A burgonyát sötétben tároljuk, az esetleges képződő zöld részeket és csírákat mindig távolítsuk el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése