Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2013. június 29., szombat

Fűszer kalauz



Honfoglaló őseink pompakedveléséről bizánci krónikások szólnak. Márpedig, aki igényes ruhákban jár, (még akkor is, amikor éppen szláv rabszolgákat ad el, hogy utána a selyemúton érkező fűszerekben és drága kelmékben válogathasson) - szóval magánfeltételezésem szerint őseink nagyon is kedvelték az egzotikus fűszereket. Az sem felejtendő el, hogy őshazáink mindig az eurázsiai kereskedelmi út közelében voltak, sokszor ellenőrzésünk is kiterjedt arra.... Még mielőtt a mit mivel fűszerezzünk - tanácsaira rátérnénk, feltehetik a kérdést: mit keres itt a pirospaprika egy ősmagyar gasztronómiát ismertető sorozat bevezető képeként? - máris megmondom: a legújabb kutatások szerint a belső-ázsiai kultúrák időtlen idők óta ismerik a vad-paprikát, azaz a csilit, magyarán azt a kis hegyes erős paprikát, amelyik kétszer csíp, ha hősködünk a mértékkel. Feltehető tehát, hogy a kínaiakkal állandó kapcsolatban élő hunokon keresztül a vad paprika szárított formában a mi őseink asztalán is helyet kaphatott.

Milyen ételhez mi illik? 

 Áfonya: vadas mártások, dzsem, bor Ánizs: főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek Babérlevél: levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka, káposzta eltevésénél Bazsalikom: levesek, fehér bab, főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, paradicsom és paradicsomos ételek Boróka: főzelékek saláták, húsételek, pácok vadpástétomok, savanyú káposzta Bors: levesek, főzelékek, húsételek, saláták, mártások pácok Borsika fű /csombor/: hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposzta, saláták, húsos és gombás ételek, majonézek, bors pótlására Borsmenta: töltelékek, gyümölcssaláták Cayenni bors: sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos, tojásos ételek, mártások savanyúságok Citrom: gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek szárnyas és vadas ételek, ecet helyett is! Citromhéj: gyümölcslevesek, sütemények, palacsinta! Citromfű: gyümölcslevesek, csirkehús, pulykahús, gombákhoz Édeskömény: főzelékek saláták halételek Fahéj: sütemények, kompótok gyümölcslevesek rizs és tojásételek, forralt bor Fekete üröm: mártások, liba és sertéssült, káposzta és gombaételek Fokhagyma: levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások pácok Gyömbér: hús bab burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök eltevéséhez Kakukkfű: levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, vagdalt és vadas húsok Kapor: szószok, főtt húsok, húsgombóc, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött Koriander: sültek, húspácok, szószok, káposzta, uborka paprika eltevésénél Kömény: levesek, saláták, káposzta, burgonyás ételek, főzelékek, vajas, sajtos túrós keverékek sültek Kurkuma: mártások, étel italszínezés Lestyán: levesek, fözelékek, mártások, saláták Majoránna: levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok Metélőhagyma: burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek tojásos, vajas, sajtos ételek Mustármag: pácok, mártások majonézek, uborka és paprika eltevésénél Rozmaring: mártások, bárányhús, vadak és szárnyas sültek, zsíros ételek, töltelékek, gombás ételek Sáfrány: húsleves, tészták, vaj, sajt, sütemény színezésére Szegfűbors: pácok, szószok, halételek, pástétomok, vagdalt és ürühús, hurkák, saláták Szegfűszeg: befőttek, kompótok, sütemények szószok, forralt bor Szerecsendió: levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok Szurokfű /oregano/: bab és paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások Tárkony: mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas oz stb. zöldbab, zöldborsó Torma: forró kolbászok, fott sonka, marhahús körítése Turbolya: leves, tyúk és báránysült Vanília: sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor Vasfű: saláták, levesek Zeller: levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, hús és tojás, Zsálya: zsíros ételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek májas ételek, halak pástétomok
indiai fuszerek

Egy kicsit részletesebben, étel tipusonként:

 Levesekhez: apróléklevesekhez: fekete bors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma gulyáslevesekhez: fekete bors, köménymag, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, gyümölcslevesekhez: ánizs, citrom, citromfű, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, szegfűbors, vanília hallevesekhez: babér, borsfű, citrom, fekete bors, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma hús- és erőlevesekhez: bazsalikom, fekete bors, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, korhelylevesekhez: babér, bazsalikom, fekete bors, fokhagyma, kapor, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma zöldséglevesekhez: fekete bors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zeller Zöldség és zöldséges ragu ételekhez: babhoz: babér, bazsalikom, borsfű, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma borsóhoz: bazsalikom, borsfű, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya burgonyához: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma fehérrépához: borsfű, kapor, majoranna karfiolhoz: édeskömény, kapor, metélőhagyma, rozmaring káposztához: borsfű, feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zsálya kelbimbóhoz: borsfű, kapor, zsálya kelkáposztához: feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma lencséhez: babér, borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma paradicsomhoz: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya savanyú káposztához: bazsalikom, borsfű, kakukkfű, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma sárgarépához: petrezselyem, turbolya spenóthoz: fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya tökhöz: bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony zöldbabhoz: borsfű, fokhagyma, kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya zellerhez: petrezselyem, tárkony, turbolya Húsokhoz: bárányhoz, birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya borjúhoz: bazsalikom, borsfű, curry, feketebors, kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya marhához: babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya disznóhoz: babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű, koriander, kömény, lestyán, majoranna, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya csirkéhez: borsfű, citromfű, curry, kakukkfű, kömény, majoranna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya kacsához: borsfű, babér, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya pulykához: borsfű, curry, kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya Halhoz, vadételekhez tipikusan illik: sült halakhoz: borsfű, kakukkfű, tárkony tengeri halakhoz: babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoranna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring nyúlhoz: babér, bazsalikom, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya őzhöz, szarvashoz: babér, boróka, borsfű, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya gombákhoz: bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezselyem, rozmaring, tárkony 
Magyarországon termeszthető fűszerek,
 (abc rendben): Articsóka (Cynara scolymus) A Földközi-tenger környékéről származik. A 1,5-2 méter magasra is megnövő, elágazó szárú articsóka a vetés évében rendszerint szárnyasan tagolt, húsos nyelű, ezüstös fonákú tőleveleket növeszt, miknek elágazásainál találhatók a sokszor 10 cm-es átmérőjű fészekvirágzatok. A fészekpikkelyek vastagok, húsosak, a virágok színe lila. Az articsóka értékes zöldség-, dísz-, és gyógynövény. Még fel nem nyílt virágzatkezdeményei és levelei ehetők, akár salátának elkészítve, akár citromos vízben puhára főzve és valamilyen mártással leöntve. Az articsókát zöldségnövényként főként Franciaországban és Spanyolországban termesztik nagy mennyiségben. Színe élénk, virágzatának formája szép, dekoratív levelei miatt dísznövényként is jelentős. Ma már gyógynövényként is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Termesztése hazánkban is megoldható, de sok odafigyelést és gondoskodást igényel. Hatásai: Fokozza az epe termelését, az epeutak összehúzódását és a májsejtek regenerálódását. Elősegíti a vér zsírtartalmának csökkenését, vizelethajtó, sóürítést fokozó és antibiotikus. Bazsalikom Népies nevén bazsalikum, királyfű, németbors. A közkedvelt, egynyári növény eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából került hazánkba, ahol hamar, széles körben elfogadták kellemes, szegfűszegre emlékeztető fanyar, pikáns illata miatt. A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapfűszere. A leveles, virágos hajtásokat felhasználhatjuk frissen, vagy morzsolt, szárított formában. Vigyázzunk arra, hogy ha szárított állapotban tároljuk otthon, akkor fénytől óva, légmentesen legyen elzárva. Mint fűszert igen sokoldalúan fel lehet használni: levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokhoz, sültekhez, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Egyes halételekhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kitűnő köretet készíthetünk belőle. A Bazsalikomból készült teát gyomorerősítőként, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására és vízhajtóként is fogyaszthatjuk. Citromfű A citromfű, vagy népies nevén méhfű, vagy mézfű, Európában őshonos évelő növény. Nevét jellegzetes citromillatáról kapta, mely ahogy hozzáérünk a növényhez rögtön érződik. Manapság egyre több helyen beszerezhető friss, cserepes változata, de szárított formában is kapható. Már a görögök és rómaiak által is ismerték. Friss a citromszagra emlékeztet a levele. A népi gyógyászatban pattanás, rovarcsípés, álmatlanság, asztma, epilepszia, láz, hányás, allergiák, fejfájás, vérnyomáscsökkentő, ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, vírusölő hatásokat tulajdonítanak neki. Curryf/lepkeszeg/ ű (Helichrysum italicum Örökzöld, nem téltűrő félcserje. Alacsony, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek. Enyhe curry szagot árasztanak. Fűszerként használható. Virágai nyár végén nyílnak. Az apró sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry illatuk van. Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek. Izsóp, Hyssopus officinalis, Ipsen, Hyssop Ajakas félcserje, 2 fajjal a mediterrán flórában meg Ázsia középtájain. Alsó ajakának aránylag nagy, fordított szivalaku középkaréja tünteti ki. A H. officinalis 3-6 dm. magas, seprőalakuan csoportosodó ágaival, keskeny-lándzsás vagy szálas, épszélü mirigyesen pontozott levelekkel. Hatóanyag: illóolaj (pinokamfon, pinén, kamfén, szekviterpén-alkohol), flavonoidok, cseranyag, keserűanyag, diozmin, hissopin, gyanta Hatás: Enyhe görcsoldó és köptető hatású, gyulladásgátló. Javallat: Görcsoldó tulajdonsága alpján köhögéscsillapító, a légcsőhurut és asztma tüneteit enyhíti. Kakukkfű (Thymus serpylium) Termőhely: a dombvidékitől egészen az alhavasi övig mezsgyéken, köves lejtőkön, gyepekben, ritkás erdeifenyvesekben, sziklákon fordul elő. A száraz, bázisokban gazdag, de mészben, finomföldben szegény, semleges kémhatású homoktalajokon él. E gyűjtőfaj alakjainak pontos elterjedése nincs még feltárva A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat. Két fajtáját különböztetjük meg: a szárazabb, füves részeken előforduló vadkakukkfüvet, illetve a kertekben, gazdaságokban termesztett kerti kakukkfüvet. Már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték és előszeretettel használták. Körömvirág (Calendula officinalis) Népies neve:gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik. A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Nyáron június-július hónapban gyűjtik. A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz. A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják. Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot. Lestyán Az ernyősvirágúak családjába tartozik, évelő növény. Népiesen levescsíknak is hívják, konyhakertekben újra egyre gyakoribb az elterjedése. Illóolajat, angelikasavat, szerves savakat, cukrot és keményítőt is tartalmaz. Magját márciusban vetjük, júniustól virágzik, a fészekből ilyenkor kicsípett virágokat, árnyékos, szellős helyen azonnal szárítsuk, és zárt edényekben tároljuk. Szedés után a növények hamarosan ismét virágoznak. Vegetanövényként is ismert zöld leveleit elsősorban levesek és egytálételek fűszerezésére használják. A lestyánból készített tea gyorsan mérsékli a gyomorfájdalmakat, és méregteleníti a szervezetet, ha például túl sok nikotin és alkohol került a testbe. Puffadtság esetén 3-6 csepp lestyánból kivont illóolajat ajánlatos bevenni. Levendula Könnyű, tiszta illatú növény . Különösen jó: stresszre, fejfájásra, vágási és égési sérülésekre, szemölcsre. Fejfájás estén pihentesse a fejét rövid ideig levendulaolajjal bepermetezett párnán. Itthon főként a levendula szárított virágait és a belőlük nyert illóolajat ismerik és használják. Azok akik szívesen (és gyakran) utazgatnak a Földközi-tenger vidékén, jól ismerhetik a levendula lila virágaival borított, mediterrán mezők illatát. Hatóanyag: illóolaj (linalil-acetát észter), csersav, kumarinok, flavonoidok, szterolok Hatás: Görcsoldó, emésztést javító, nyugtató, reuma és ideggyulladás kezelésére alkalmas. Majoranna A magyar majoránna különleges minőséget képvisel, Hungaricum-ként jelenik meg az exportpiacokon. Morzsolt, szárrészektől mentes herbája a magyar konyha kedvelt fűszereként közismert. Kellemes illata és íze miatt az élelmiszeriparban (hús-, és konzervipari célokra) és az illatszeriparban is széles körben alkalmazzák. Drogja szélhajtó, bélpuffadást enyhítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért emésztést serkentő teakeverékek alkotórésze. Asztmatikus tünetek esetében az utóbbi években kedvező hatását figyelték meg. Külsőleg reumás panaszokat enyhítő kenőcsökben szerepel. Az ajakos virágúak családjába tartozó növény hazánkban egyéves. Szára 25-50 cm magas, felálló, dúsan elágazó. A fiatal hajtások szürkés zöldek, az idősebb szárrészek kopaszodók, pirosas barnák. Keresztben átellenes levelei rövid nyelűek, tojásdadok, ép szélűek, szürkén molyhosak. Virágzata 7-9 álörvből összetett, tömött álfüzér. A virágok kicsik, fehér vagy zöldes rózsaszínűek, a tobozpikkelyszerűen egymásra hajló murvalevelek hónaljában ülnek. Termése négy makkocska, igen apró, gömbölyded. A magyar majoránna világhíre nagyrészt a termőtájak kiváló ökológiai adottságainak köszönhető. Származási helyéből következően azokat a termőhelyeket kedveli, ahol a magas nyári középhőmérséklet és a sok napsütés jellemző. A mag optimális csírázási hőmérséklete 18-20 C. A kikelt kis növények növekedése 10 °C körüli hőmérsékleten leáll. Hideg- és fagyérzékeny, tápanyagigényes. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért vízigényes. Csapadékigénye a tenyészidőszakban 600-650 mm. Gyorsan melegedő, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, középkötött, löszös csernozjom jellegű talajokon termeszthető. Hazánkban a Duna-menti öntéstalajok különösen alkalmasak termesztésére. Menta (Bors-, vagy borsosmenta) Mint teanövény a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy leveleit a konyhában főzéskor is fel lehet használni. A növény illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot tartalmaz. Évelő növényként évente kétszer lehet a leveleit levágni. Enyhíti a felfúvódást, görcsoldó hatású, epehajtó, nem véletlen, hogy a bőséges arábiai ebédek után is borsmenta teát szolgálnak fel a vendégeknek. Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban. Hatás: Fő hatóanyaga a mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású. Metélőhagyma (snidling) A metélőhagyma jól mutat az ágyások szegélyén, és cserépben is nevelhető. Mindenekelőtt fűszernövényként hasznosítják, és kevésbé díszítésre. A virágokat le kell tépni, hogy a növény hosszabb ideig megőrizze aromáját. A leveleket lehetőleg frissen szedje. A virágzás után a levelek már nem olyan aromásak. Vágja vissza őket majdnem tövig, hogy friss zöld levél nőhessen a helyén. A metélőhagyma nem alkalmas szárításra, mert elveszíti az aromáját, inkább fagyassza le összeaprítva. Rozmaring Mediterrán eredetű növény, de Európa és Amerika nagy részén vadon nő. A rómaiak Aphrodité szent növényének tartották. Vérkeringési problémákra, ideg-, és gyomorerősítő, görcsoldó étvágygerjesztő, görcsoldó, idegerősítő, menstruációs panaszok esetén, frissítő, vérkeringés fokozó, fejfájás ellen (terhesség esetén kerüljük alkalmazását). Élénkíti a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása van. A rozmaring leveleit, virágos-leveles hajtásait és illóolaját számos országban használják a modern fitoterápia kezelések során is. Tartalomanyagai: illóolaj (1 -3%), fő összetevői a linalol (20 -25%)és linalilacetát (30 -40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok. Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre. Rucola /borsmustár, arugula/ Mediterrán növény. Apró termetű (20-25 cm), tősarjakkal terjedő és növekvő; apró, sárgásfehér, keresztesvirágú; erős, kissé dióra emlékeztető aromájú kétéves, de fagyérzékeny növény. Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban hozza. Leveleit saláták, levesek és tészták ízesítéséhez használhatjuk, vagy önmagában is lehet salátaalap natúr salátáknál. Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni. Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken e helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük. Mivel ezek a növények általában apró levelűek az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva. szurokfű (oreganó) Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták. Görögországban ma is szabadon nő a mezőkön. A szurokfű forrázata jó idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató hatású is egyben. Termőhely: a dombvidéki és hegyvidéki (roitkábban alhavasi) övben száraz legelőkön, napos erdők és cserjések szegélyén, ritkás erdeifenyvesekben, sovány gyepekben, rézsűkön található. A mérsékelten száraz, bázisokban gazdag, többnyire mésztartalmú talajokon él. Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre. Tárkony Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készült ételekhez használják. A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bő fényű, melegebb tavaszi időszakot (május) és ekkor ültessük el a jó, megbízható helyről szerzett zöldellő töveket 30*40 cm-es tőtávolságra. Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól. A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől. A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek. A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló. Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk. Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik. friss, zöld állapotban és megszárítva is használják. Zsálya Kétéves növény. Virágzatában lévő illóolajáért termesztjük. Muskotály zamatú borok készítésére alkalmazható. Forrázatát belsőleg felfúvódás ellen, külsőleg száj-, ill. toroköblítőként, gyulladásokra borogatással használjuk. Többnyire meszes, humuszos, laza vályogtalajokon él, nagyon mélyen gyökerezik. Torokgyulladás ellen, fogínybetegség esetén, gyomorerősítő, éjjeli izzadás, légzőszervi betegségek, torokgyulladás, hólyaghurut ellen, szájüreggyulladásban szenvedőnek öblögető szere. Hatóanyag: illóolaj (tujon, borneol, cineol, kámfor, pinén), glikozidok, flavonoidok, gyanta, cseranyag, keserűanyag. Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban! Gyomor és bélpanaszok enyhítésére, epe, máj és cukorbajra, ajánlják. Levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokhoz, sültekhez, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Egyes halételekhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kitűnő köretet készíthetünk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése