Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

Gyakran használt fűszereink





A leggyakrabban használt fűszerek és jellemző felhasználásuk.



A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberi történelemben. A fűszerek voltak a legértékesebb árucikkek az ókorban és a középkorban. A bibliai Józsefet az Ótestamentum szerint bátyjai fűszerkereskedőknek adták el rabszolgának. Salamon király bibliai versében az Énekek énekében szíve választottját különböző fűszerformákhoz hasonlítja.
A fűszerek jelentették a fő motivációt, hogy Vasco Da Gama portugál hajós elindult Indiába, ami a brit birodalom négy évszázados uralmának kezdetét jelentette. Ugyanabban az időben Kolumbusz Kristóf az Új világból jelentette, hogy ott rengeteg új fűszer található.






Ánizs (és a csillagánizs) mártások, sütemények, pudingok, gyümölcslevesek, édes rizsek, keleten: főzelékek
Babér (más néven: szagos levél) levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek, (jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom (más néven: királyfű, német bors) levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételek (ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Borecet saláták, húspácok
Boróka (más néven: borostyántüske, apró fenyő, borovicskafenyő, gyalogfenyő) pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek
Bors levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
Borsfű (más néven: csombor, csomborbors, hurkafű, bécsi rozmaring) mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, főtt és sült halak (feketebors pótlására is használjuk)
Borsmenta gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors ( más néven: angol paprika, aranybors, ördögbors, amerikai paprika) mártások, sült húsok, rizsek, halételek, krumplis, sajtos és tojásételek
Chili pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek
Curry mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Citromfű (más néven: macskaméz, anyaméhfű) mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
Citromlé saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
Édeskömény (más néven: bécsi kapor) saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Fahéj (más néven: cimet) sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek
Fekete üröm (más néven: anyafű, veres üröm) mártások, kacsa-, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek

Fokhagyma levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
Gyömbér (más néven: ginger) mártások, sütemények, vagdaltak angolos húsok hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Izsóp pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű (más néven: tömjénfű, balzsamfű, timián) levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, pizzák, belsőségekből készült ételek (jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor (más néven: uborkafű) mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok, tojásételek, túrós ételek
Kapri (más néven: kapribogyó, kaporna) mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak (mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
Koriander (más néven: cigánypetrezselyem, zergefű, beléndfű) mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek, töltelékek (magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Kurkuma mártások, ételek színezése
Lestyán (más néven: orvosi lestyán, levescsík) levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták, tojásételek
Majoranna mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, hal- és szárnyassaláták halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek, tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Mustár pácok, mártások, körözöttek

Olajbogyó mártások, saláták (gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Pirospaprika mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások
Petrezselyem levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek (jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)
Rozmaring mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek, olaszos és franciás fogások
Sáfrány húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók (helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (más néven: metélőhagyma, pázsithagyma) saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, pizzák, sült krumpli
Szardella (vagy szardellapaszta) mártások, öntetek (gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Szegfűbors (más néven: jamaikai bors, angol fűszer, piment) mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények
Szegfűszeg mártások, sütemények, gyümölcsös ételek, olasz területen: sült és párolt húsok
Szerecsendió (más néven: muskátdió) és a szerecsendióvirág mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek, halak, krokettek
Szurokfű (más néven: oregano, origano, rigani, vadmajoránna) levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, saláták bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák
Tárkony (más néven: esztragon, tárkonyüröm) levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Tárkonyecet saláták, mártások
Torma mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője (erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)

Turbolya (más néven: illatos turbolya, olasz saláta) levesek, tyúk- és báránysültek, főtt halak, salátaöntetek
Vanília mártások, sütemények, gyümölcsételek
Zeller mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
Zsálya (más néven: kányafű, muskotályzsálya) pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, salátaöntetek halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, tojásételek lágy sajtok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése