Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

A vitaminok





Testünk építőkövei - A vitaminok



Ha valaki kiegyensúlyozottan és változatosan étkezik - nem esik túlzásokba és nem tart semmilyen különleges diétát -, akkor nem kell félnie, hogy bármiféle vitamin hiánya alakul ki nála. Ha azonban diétázik - fogyókúrázik, cukorbeteg, vegetáriánus, stb. - akkor érdemes odafigyelni, hogy mennyi vitamin jut a szervezetünkbe. Ehhez persze tudni kell melyek a legfontosabb vitaminok és azokat mely ételek tartalmazzák.
A-vitamin
Szerepe: Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen.
Fő forrása: Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Kation formájában (a bélben alakulnak A-vitaminná) tartalmazza: sárgarépa, sütőtök, paraj, sóska, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, barack, csipkebogyó, sárgadinnye. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.
Hiánya: Szürkületi vakságot, sőt teljes vakságot okozhat
Többlete: - az sem jó, ha túl sok jut szervezetünkbe, mert az fej és izületi fájáshoz, bőrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezet.
Ajánlott napi mennyiség: 900 mikrogramm
D-vitamin
Szerepe: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba - ez hat a csontnövekedésre és gyógyulásra.
Fő forrása: Megtalálható halmáj-olajokban, tojássárgájában, élesztőben, búzacsírában, csiperkegombában, zabpehelyben. Napfény hatására a bőr is termeli, ezért kell a gyerekeket kiskorukban napra engedni, mert ez biztosítja számukra az egészséges csontfejlődést. Napi fél óra napozás ajánlott.
Hiánya: Rendellenes csontnövekedéshez, gyermekekben angolkórhoz vezethet.
Többlete: Hányingert, fokozott vizelet-elválasztást, bőrviszketést, idegességet, szomjúságot okoz.
Ajánlott napi mennyiség: 10 mikrogramm
E-vitamin
Szerepe: Védi a májat, erősít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlődési zavarok gyógyítására használják.
Fő forrása: Van a növényi olajokban, csírázó magvakban, dióban, mákban, mandulában, mogyoróban, gesztenyében, szójában, petrezselyemben, parajban, zellerben.
Hiánya: Vörösvérsejt és idegi károsodásokhoz vezet.
Többlete: Megnöveli a szervezet K-vitamin igényét.
Ajánlott napi mennyiség: 10 milligramm
K-vitamin
Szerepe: A normális véralvadáshoz kell.
Fő forrás: Disznóhús, máj, növényi olajok, paradicsom, kelkáposzta és más főzelékfélék tartalmazzák.
Hiánya: Vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezet.
Ajánlott napi mennyiség: 65 mikrogramm
B1-vitamin
Szerepe: Fontos a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív működésében, az idegsejtek anyagcseréjében.
Fő forrása: Teljes kiőrlésű gabonák, a belőlük készített ételek, burgonya, hüvelyesek, dió, mogyoró, gesztenye, paraj, paradicsom, cékla, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, barna rizs, sajt.
Hiánya: Szívelégtelenséget, fáradságot, idegességet, gyengeséget okoz.
Ajánlott napi mennyiség: 1,2 milligramm
B12-vitamin
Szerepe: Serkenti a vörösvérsejtek érését, az idegi működést.
Fő forrása: Tojás, tej, hús (főleg marha és disznó), élesztő, búzacsíra, ementáli sajt.
Hiánya: Súlyos vérszegénységet, gyengült látást, bizonyos elmegyógyászati rendellenességeket okoz.
Ajánlott napi mennyiség: 2 mikrogramm
C-vitamin
Szerepe: A csont és kötőszövet növekedésben, sebgyógyulásban, vörösvérsejtek érlelésében, az ellenálló-képesség növelésében vesz részt.
Fő forrása: Friss gyümölcsök, savanyú káposzta, citrom, sóska, fekete ribizli, zöldpaprika, burgonya, paradicsom.
Hiánya: Skorbutot (fogak elvesztése, vérzés, fogíny-gyulladás) okoz.
Ajánlott napi mennyiség: 60 milligramm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése