Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

Kenyerek fajtái

Mindenféle kenyerek


Egyik áldott ősünk tizenkét ezer éve rájött, hogy a vízből és őrölt gabonából készült massza a forró kövön finom, ehető élelemmé válik. Megszületett nélkülözhetetlen táplálékunk: a kenyér.
Az európai, az észak-amerikai népek általában búzából vagy rozsból készítik és kelesztik, az ázsiaiak, az afrikaiak, a közép-amerikaiak inkább lepény alakú, kovásztalan, illetve élesztő nélküli kenyereket sütnek főleg rozs-, kukorica-, zab- és rizslisztből. Néhány ország kenyerét világszerte ismerik.
A finn ropogós rozskenyér nagyon híres. Enyhén savanykás ízű, és marinírozott tengeri halhoz, halleveshez illik felszolgálni. A malátával készült finn kenyér rákkal töltött paradicsommal kiváló, de önmagában heringes vagy szardellás vajjal is finom. A zablisztből készült finn kenyér pirítva az igazi - osztriga vagy pirított szárnyasmáj kísérője lehet.
Oroszországban sütik a híres orosz rozskenyeret. Kaviárhoz ezt illik felszolgálni, de nagyon finom a zakuszkinak nevezett orosz előételhez is. Az orosz feketekenyér színét a barna rozslisztnek köszönheti. Szoljanka leves és a marhahússal töltött pirog mellé illik.
Németországban se szeri, se száma a különféle kenyereknek. Legkedveltebb a híres Vollkornbrot, amely magokkal dúsított kenyér. Nagyon finom roston sült kolbászkákhoz vagy fehér hurkákhoz. A Knäckebrot svéd eredetű német kenyér, amelyet rozslisztből sütnek élesztős, kovászos erjesztéssel, négyszögletes formában. Vegyes ízelítőhöz, ketchupos húsgombóchoz kiváló. A Pumpernickel rozslisztből és savanyútésztából készült fekete kenyér. Hosszú ideig kell sütni. Rendkívül tápláló, de nehezen emészthető. Roston sült marhahúsokhoz, vad pecsenyékhez illik.
A franciákat még a karikatúrákon is botkenyérrel, azaz baguette-el ábrázolják. Tudni illik, hogy ennek a típusnak három fajtája létezik. A pain Parisien hosszú, viszonylag vastag, a batard kevésbé hosszú és vastag, míg a baguette sokkal vékonyabb és hosszabb botkenyér. A ficelle egészen vékony, valóságos pálcikaként hat a baguette mellett. Baguette-et mindenhez lehet fogyasztani. A hagymaleves viszont elképzelhetetlen nélküle. Strasbourgi libamájpástétomhoz is baguette dukál.
A Közel-Keleten, az arab országokban és Izraelben készítik a zsebes kenyeret, a pitát. Amikor a tésztát megsütik, üreg képződik a belsejében, ezt mindenféle finomsággal megtöltik, és úgy fogyasztják. Például zöldségekkel, sült bárányhússal, hússal rakott padlizsánnal, vagy mirmizzel, azaz arab pörkölttel.
Az indiai kenyér többnyire kerek, és általában zsiradékban vagy anélkül a tűzhelyen - nem a sütőben - készül. Mindig frissen szolgálják fel, mert ha áll egy ideig, összeesik. Sokféle változata ismeretes, attól függően, hogy az ország mely területéről származik. A legismertebb indiai kenyér a chapati (csapati) madraszi currys csirkecombok, tandoori csirke (fűszeres sült csirke), vagy chilimártással készült paradicsom kísérője lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése