Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

Tejtermék


Tejtermékek



A XIX. század közepétől kezdődően indult meg hazánkban a tejgazdaság fejlődése. Első lépésként olyan tejgazdaságok jöttek létre, melyek friss tej értékesítésével foglalkoztak, majd az 1870-es évektől sorra létesültek a tejgazdaságok, amik már vaj- és sajtkészítésével is próbálkoztak. Az elsők között volt gróf Festetics György gazdasága is. Igazi tejüzemekről csak 1882-től beszélhetünk Magyarországon. Az első tulajdonképpeni üzem, a Szombathelyi Tejszövetkezet 1882-ben létesült, de az üzem néhány éven belül megszűnt.
Tejtermékek alkotórészei, jelentőségük
A tej és a tejtermékek értékes vitamin és ásványianyag-források. A bennük lévő kalcium az élelmiszerek között legnagyobb mértékben, 90%-ban szívódik fel fiatal és idős szervezetekben egyaránt. Miután idős korban a kalciumnak a csontritkulás megelőzésében igen nagy szerepe van, a tejtermékek fogyasztása ebben a korban igen ajánlott. Bár a tejben mintegy tizennégyféle vitamin található, különösebb szerepet pusztán a szervezet B-vitamin ellátásában kap. A legújabb kutatások során a B-vitaminban gazdag tejről kimutatták, hogy védőanyagul szolgál a környezeti ártalmakkal és daganatképződéssel szemben. A tej fő alkotórészei a víz, tejzsír, fehérjék, szénhidrátok és a már említett ásványi anyagok és vitaminok.
A tejzsír összetétele és könnyű emészthetősége miatt az egyik legértékesebb zsiradékunk, különösen a fiatalok számára. Kevéssé terheli a szervezetet, ezért a gyomor-, a bél-, a máj- és vesebetegségek, valamint epebántalmak esetén mindennél értékesebb.
A tejben háromféle fehérje; kazein, lakalbumin és laktoglobulin található. A kazein a természetben csak a tejben fordul elő, ugyanakkor erre a fehérjére is szükségünk van, így ez már önmagában indokolja a bőséges tejfogyasztást. Továbbá a fiatal szervezetnek a szövetek felépítésében, felnőttkorban pedig az elpusztult sejtek regenerálásában segít.
A tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor, amely szintén csak a tejben fordul elő. A tej édeskés íze is a tejcukorból származik. A tejcukorral szemben érzékenységnek különböző formái vannak. Ezek közül legfontosabb a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia). Oka, hogy a vékonybélben csökkent, vagy teljesen hiányzik a laktázenzim képződés, így a tejcukor bontatlanul kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok különböző savakká és gázokká bontják. Ez az érzékeny szervezetben felfúvódást, kólikát, hasmenést okoz, vagy súlyosabb esetben eljuthat a központi idegrendszer különböző területeire is, ahol fejfájást okozhat.
A tej kezelése
A tejkezelés során elsősorban a tej mikrobás fertőződését kell megakadályozni. A tejtermelés során már az egészséges állat tőgyében is találhatóak mikroorganizmusok, és a lefejt tej az említetten kívül nagymértékben fertőződhet az istállótól, a takarmánytól, stb. is, ezért a lefejt tejet steril körülmények között gyorsan 4°C-fok alá hűtik. A nyerstej minden esetben kisebb-nagyobb számban tartalmaz mikroorganizmusokat, amelyek között bármikor lehetnek kórokozók. Emiatt ma hazánkban a tejfeldolgozás során a tejet csak hőkezelés után (pasztőrözés) szabad forgalomba hozni, illetve abból tejterméket gyártani. (A nyerstejet célszerű felforralva fogyasztani.) Miután a tejben a forralás mélyreható változásokat idéz elő, olyan hőmérsékleten csírátlanítják, amelyen eredeti biológiai, kémiai és fizikai tulajdonságai még nem változnak meg lényegesen. Mindez Pasteur munkásságán alapul, és a gyakorlatban általában 72-78°C-fok közötti, rövid ideig tartó hőkezelést jelent.

Ultrapasztőrözés során a tejet legalább 140°C-fokra hevítik, néhány másodpercig így tartják, majd visszahűtik. A hőkezeléssel egy időben a tejet homogénezik. Ennek célja, hogy a tej felfölöződését megakadályozzák, a tejalkotórészek emészthetőségét növeljék. A tej hevítésekor a fehérjék aminosav összetételében nem következik be jelentős változás.
Európa és a világ számos országában sokkal jelentősebb a kecsketej, és a kecsketejből készült termékek kultúrája, mint hazánkban. Mivel a kecske a tejével nem továbbította a TBC kórokozóját, a hőkezelés előtti időkben a kecsketej itatás volt a betegség elkerülésének legbiztosabb módja. Egyes területeken ezért gyógyszerként fogyasztották, és tisztelték a kecsketejet. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy könnyen emészthető, vitaminokban, ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van a modern, egészséges táplálkozásban.
Különösen ajánlott a kecsketej, vagy a belőle készített termékek fogyasztása kisgyermekkorban, betegség utáni lábadozás idején, idős korban és emésztési elégtelenség esetén. Megjelentek az olcsóbb magyar kecskesajtok, amelynek néhány fajtája az import sajtok többségével a minőség terén is felveszi a versenyt. Tiszta ízűek, jó állagúak, jól eltarthatók, de "kecskeízük" nem annyira markáns, mint az import sajtoké.
A tejek közül kiemelkedő jelentőségű még a kancatej. Hatását a kínaiak már 3-4 ezer éve felfedezték, s gyógyszerként használták. A kelet-ázsiai népek a kancatejjel az anyatejet pótolták, a rómaiak, görögök kozmetikai szerként alkalmazták, a századfordulón Oroszországban a tuberkulózis egyetlen gyógyszereként ismerték. Erjesztett formája a kumisz, a mongolok, tatárok szinte kizárólagos tápláléka volt a hadjáratok során. A kancatejben lévő immunanyagoknak köszönhetően a csecsemők, kisgyerekek kevésbé fogékonyak a különböző gyermekbetegségekre, az allergiás tünetek nem fordulnak elő. Felnőtteknél a kúraszerű kancatej fogyasztása esetén csökkennek a szív- és érrendszeri panaszok, megbetegedések előfordulásának esélye. A kancatej fehérjetartalma alacsonyabb a tehéntejénél, olyan megbetegedésekben, ahol a fehérjebevitel megszorított, a tehéntej helyett a kancatej fogyasztása igen sokrétű előnnyel jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése