Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

A tészták


Tészták



A napjainkban oly népszerű tészta, olasz nevén pasta, eredetéről több történet is szól. Maguk az olaszok egészen az ókorig, mi több az etruszkokig vezetik vissza, mások Marco Polo kínai útjaihoz kötik, miszerint ő hozta volna a receptet Kínából, mikor 1295-ben visszatért.
A kezdetben friss tésztát már a XII. században is szárították, aminek a meleg, száraz éghajlatú Nápoly felelt meg a legjobban. Az igazi térnyerése viszont a XVII. századdal kezdődött, amikor a szegénység és a népességnövekedés miatt szükségessé vált egy nagy tömegű, jól tárolható, olcsó élelmiszer előállítása.
A tésztagyártás gépesítésének első lépéseit II. Ferdinánd nápolyi király tette meg, aki nem szenvedhette, hogy lábbal gyúrják a tésztát, s felfogadott egy mérnököt a feladat megoldására, aki ennek a feladatnak eleget téve, megalkotta a tésztagyúró gépet. Az első tésztagyártó céget pedig, a mai is működő Buitonit, Giulia Buitoni alapította, jegygyűrűjének eladásával teremtve elő a szükséges alaptőkét.
Készítése
A hagyományos olasz tészta kizárólag durumlisztből és vízből áll. A durumliszt durumbúzából készül, s jobb minőségű, mint a Magyarországon hagyományosan használt lisztek. Ennek köszönhetően ez a lisztféle nem igényli se tojás, se olaj hozzáadását, hanem pusztán vízzel történő keverése is alkalmassá teszi a tésztakészítésre.
A tojás kihagyása nemcsak gazdaságossá, hanem még egészségesebbé teszi az amúgy is igen tápláló, ugyanakkor kalóriaszegény durumtésztát. 100 gramm tészta 80% szénhidrátot, 13% fehérjét és 12% zsírt tartalmaz, ezen kívül számos vitamint és ásványisót. A közhiedelemmel "A tészta hizlal!" ellentétben, a tészta kifejezetten alkalmas fogyókúrákhoz, persze csak ha a megfelelő módozatokat fogyasztjuk. Emellett igen sokáig eláll; még a magunk készítette tészta is felhasználható egy évig, ha jól kiszárítjuk és lezárt, lehetőleg üvegedényben tároljuk. A boltban kapható tésztáknál a csomagoláson feltüntetett dátumon kívül a tészta színe ad felvilágosítást. A jó tészta egészséges, tompa sárga színű. Ez alól természetesen kivételt képeznek az ízesített tészták: a paradicsomos, ami piros, a spenótos, ami zöld és a tintahalas, ami fekete. De speciálisabb boltokban találhatunk céklás, répás ízesítésű tésztákat is.
Fogyasztása

Míg az olaszok inkább előételként fogyasztják addig, a világ többi táján főételként terjedt el, de a hideg tésztasalátáknak is kiváló alapanyagául szolgál. Az egyik nagy kérdés a tésztáknál, hogy a különböző módozatokhoz, milyen alakú tésztát használjunk. Olaszországban állítólag minden évben kitalálnak egy új tésztaformát, de az alapok nem változnak. A híg és/vagy fűszeres szószokhoz a kicsi és bordázott tészták a megfelelőek, míg a sűrűbb szószokhoz a nagyobb alakú, hosszú, sima tészták passzolnak.
A másik nagy kérdés a tészta főzése. Több iskola létezik, alább az Olaszországban legelfogadottabbat ismertetjük. Eszerint a tésztát bő, forrásban levő vízbe helyezzük. Amikor belehelyezzük a tésztát, akkor adjuk a vízhez a sót. Olajat semmiképpen nem teszünk a főzővízbe! Ha elég sok vízben főzzük a tésztát (1/2 liter víz 100 gramm tésztához), nem fog összeragadni. Az olasz tésztát soha nem szabad túlfőzni, az olaszok félkeményen, ún. "al dente" módon fogyasztják. A kifőtt tésztát leszűrjük - az igazi olasz tésztát leöblíteni, átmosni nem szabad -, majd a leszűrt tésztát egy kevés extra szűz olívaolajjal átkeverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése