Köszöntelek az oldalamon!

Ősidők kezdete óta vannak háziasszonyok, persze több millió évvel ezelőtt nem így hivhatták, de biztos az, hogy már akkor is megvolt a nők dolga.
Napjaink világában a háziasszonyok dolga bizony nehéz, sok teher van a vállukon, mégis olyan általános dolognak számít, -hát csak egy háziasszony-.
A háziasszony a leguniverzálisabb lény a világon, gyereket szülnek, dolgoznak, feleségek, anyák, valószínű, hogy az őskorban is, és a mai világban is, a legszuperebb csajai.


Oldalam célja megismertetni a különböző ételeket a főzni szerető emberek számára.Sok hasonló oldal van már,remélem az én oldalam is a legjobbak közé fog tartozni!Igyekszem frissíteni a receptjeimet megismertetni az olvasókkal a legkülönlegesebb ételeket.Remélem elnyeri a látogatóim tetszését az oldal,s mindenki talál majd kedvére való fogást a gyűjteményemben.

A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése szakácsművészet, ínyencmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, de magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos. Így ír erről Prillant Savarin "Az ízlés fiziológiája" c. művében: "aki részt vett valaha egy pompás lakomán, amelyet tükrökkel, szobrokkal és virágokkal díszített, szépasszonyokkal teli teremben tartottak meg, amelyben illatszerek és lágy kellemes zene hangja árad szerte, az ilyen ember minden szellemi megerőltetés nélkül át fogja látni, hogy az összes tudományok hozzájárultak az ízlés élvezetének növeléséhez és illő keretekbe foglalásához".

Ma mégis felismerve a felhasználásra kerülő nyersanyagokban rejlő "erőket", a szakácstól függően, megláthatjuk a kész étel szépségét, és mint mindennek a világon, így a gasztronómiának is szinte naponta kell megújulnia, de úgy, hogy a régi nemes, veretes hagyományokat mindenkor átmentse, megőrizze és az új nemzedéknek átadja...

Kellemes időtöltést és jó főzést kívánok mindenkinek aki kedvet kapott hozzá hogy kipróbálja magát a konyhaművészetben és a rejtelmeiben.

Jó étvágyat kívánok!

2012. január 26., csütörtök

A tojás




Tojások



A tojás alapvető élelmiszere az emberiségnek az idők kezdete óta. Bár napjainkban megoszlanak a vélemények a hasznáról és káráról, továbbra is a tojás a legtökéletesebb fehérje forrás, és a belőle nyert fehérjéhez viszonyítják a többi étel fehérjetartalmát.
Tyúktojás
A tyúktojás a Magyarországon legelterjedtebb tojásfajta. Ez leginkább annak köszönhető, hogy évente 260-280 tojást is tojik egy tyúk. A tojást három osztályba sorolják mérete szerint: a kicsi, a nagy és a nagyon nagy kategóriába. Az átlagos tojás mérete 50-63 gramm, alakját tekintve alul gömbölyű, felül hegyes. A tojás három fő részből áll: héj, sárgája és fehérje. Héja fehér vagy barnás színű, ami ellentétben a közhiedelemmel, nem a tápos és házi tyúk közötti különbséget mutatja. A tojás héjának a színe egyrészt a tyúk fajtájától, másrészt az etetésétől is függ, de a tojás minőségét tekintve teljesen lényegtelen. A tojás sárgájának a színe is változik a takarmányozás függvényében. A zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnásra, a kukorica pedig mélysárgára színezi.
Felépítése
A fehérjét négy védőburok veszi körül, a külső híg és sűrű, illetve a belső híg és sűrű. Ezek feladata, hogy megvédjék a tojást a különböző kórokozóktól. A fehérjét és a sárgáját az úgynevezett jégzsinór köti össze, ami összecsavarodott fehérjeszálakból áll, ez rögzíti és táplálja a sárgáját. Meg kell említeni még a légkamrát, ami a tojásmag külső hártyája és a héj között található. A légkamra nagysága meghatározó a tojás frissességének megállapításánál. Ha a tojás öreg, akkor a légkamra mérete megnő, és ha a tojást megrázzuk lötyögő hangot ad.
Vitaminok, ásványok, energia
Egy tojás energiatartalma 75 kcal. Ebből 59 kcal található a sárgájában és csak 16 kcal a fehérjében. A tojás zsírban szegény, ugyanakkor, többek között, 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, vasat, rezet, cinket, jódot, lecitint, B12- és D-vitamint tartalmaz. Emellett természetesen hatással van a koleszterin szintre is, de mértékkel fogyasztva nem okoz problémát.
Fogyasztása
A tojás fogyasztható főzve - főzés előtt vegyük ki a tojást a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedhessen, így nagyobb az esélye, hogy a hőkezelés során nem reped meg -, sütve illetve a sütés-főzés fontos alapanyagaként. Ha magában fogyasztjuk, akkor három az optimális mennyiség, mivel ez még nem terheli meg szervezett, viszont fokozza az epeműködést, így felgyorsítja a méreganyagok kiürülését szervezetünkből. A tojás tápértéke leginkább akkor érvényesül, ha lágyra főzzük, vagy ha rántottát készítünk belőle, viszont nem ajánlott egymást követő két napon tojást enni.
Tárolása
Törvény is kimondja, hogy mosott tojást árusítani nem szabad. Ennek oka abban rejlik, hogy ha megmossuk a tojást, akkor megszűnik a természetes védőrétege, és nem tud ellenállni a kórokozóknak. Tehát csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, különben 2-3 nap alatt megromlik. Mosatlanul, 5°C alatt tárolva 2-3 hétig is eláll.
Élettani hatásai
Mint említettük igen jó hatással van az epe működésére és az emésztésre. Sokszor felmerül a szalmonella fertőzés kérdése. A szalmonella fertőzések az esetek 90%-ban a rossz tárolás következményeként lépnek fel.
Kacsa- és libatojás
A kacsa évente 100-120 darab, a liba 50-60 darab tojást képes tojni, ám egyiket sem lehet Magyarországon forgalomba hozni, mivel a tojások 80%-a biztos, hogy szalmonellával fertőzött. A kacsatojás tömege 80-100 gramm, a libáé még nagyobb. Ha mégis kapható, akkor is legalább 10 percig kell főzni vagy sütni. A kacsatojás fehérjéje hő hatására kékes, míg sárgája vöröses színű lesz. Fehérjéje nem verhető habbá.

Fürjtojás
A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Beltartalmát tekintve egy tyúktojás energiatartalmának 5-6 darab fürjtojás felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterin szintje.
Bár kisebbet, de a fürj még a tyúknál is több tojást, évente 280-290 darabot tojik, melyek akár 30 napig is eltárolhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése